Сега четете
„Шейново“се съмнява,че размяната на бебета е станала при тях

„Шейново“се съмнява,че размяната на бебета е станала при тях

В АГ „Шейново“ има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната на бебетата е станала в лечебното заведение“. Тази теза разви пред БНТ юристът на общинската болница Вили Костадинова.

Припомняме, че през декември стана ясно, че две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая се разбра, след като два месеца след раждането (през септември м.г. – бел. ред.) една от майките е направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно – което се потвърди и от резултатите. Последва период на преговори, в резултат на който, 4 месеца след размяната през януари, бебета бяха върнати на биологичните си майки.

В момента тече досъдебно производство по случая с разменените бебета. В началото на февруари и март и двете семейства внесоха искове в размер на по 300 000 лева в Софийския градски съд срещу АГ „Шейново“.

„Може да се спекулира с всяка възможност, но нека изчакаме и видим какво ще каже разследването. Трябва да се провери всяка една версия и възможност, но така или иначе, категорично, според мен, няма някой, който да може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Към настоящия момент все още тече досъдебно производство как е станала тази размяна. Още повече, че в болницата има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната е станала в болница „Шейново„, коментира Костадинова. „Към момента на болницата не са наложени наказателни постановления от страна на изпълнителна агенция „Медицински надзор“, добави тя.

От агенция „Медицински надзор“ обаче направиха проверка и устновиха редица нарушения в работата на болница „Шейново“. На лечебното заведение бе връчен констативен протокол, а в следващите три месеца, т.е. до април, се очаква да й бъдат издадени и актове за административни нарушения. От болницата обявиха дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение, старши акушерката бе понижена в длъжност, наказан бе и дежурният лекар.

Вижте и

Припомняме и, че през февруари „Шейново“ получи 6 акта от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Eдин от актовете е на болницата, а останалите пет – на служители, свързани с допуснатата грешка.

В лечебното заведение все още не е постъпил и вторият иск за обезщетение, коментира Костадинова, но според нея това ще стане скоро, след като бъде администриран от съда. Засега е постъпила само претенция от едното от семействата, които настояват за компенсация за нанесени щети в общ размер от 300 000 лв., разпределени в различни части между членовете на семейството на бебето – двамата родители, по-голямата сестричка и дядото.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре