Сега четете
Русия извика канадски дипломат, за да протестира срещу изявление за „смяна на режима“

Русия извика канадски дипломат, за да протестира срещу изявление за „смяна на режима“

Руското министерство на външните работи съобщи, че е изразило протест пред най-високопоставения канадски дипломат в Москва заради изказване на канадския външен министър Мелани Жоли за „смяна на режима“ в Русия, предаде Ройтерс.

Ведомството уточни, че вчера е извикало канадския шарже д’афер Брайън Ебъл и е заявило пред него, че думите на Жоли са недопустими.

В канадски медии бе цитирано следното нейно изказване от пресконференция на 10 март: „Виждаме колко много изолираме руския режим – защото е нужно да го правим в икономическо, политическо и дипломатическо отношение – какви са последствията и за обществото, както и до каква степен сме свидетели на потенциална смяна на режима в Русия“.

В съобщението на Москва за разговора с канадския шарже д’афер думите на Жоли са окачествени като „русофобска атака“ и се допълва, че те ще имат значителни последствия за двустранните отношения.

Русия си запазва правото да предприеме „съответните контрамерки“ в зависимост от следващите стъпки на Отава.

Канада, която е член на НАТО и Групата на седемте най-развити икономики (Г-7), се присъедини към санкциите, наложени от западните съюзници на Москва заради руската инвазия в Украйна.

Вижте и

В петък Отава приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и специалния му представител по въпросите на децата заради депортирането на украински деца в Русия след началото на войната.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре