Сега четете
Румен Радев: Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС

Румен Радев: Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС

Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на цените на енергийните ресурси беше една от темите във видеоконферентния разговор между президента Румен Радев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът с Шарл Мишел е в рамките на подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 март, където държавният глава ще представлява България.

Двамата обсъдиха възможностите за подкрепа за страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата.

Президентът изрази подкрепата на България за продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави. Същевременно той посочи, че са необходими мерки на европейско ниво, за да не доведе този транзит до изкривяване на вътрешния пазар в България и другите страни от региона.

Двамата разговаряха и за мерките за справяне с нелегалната миграция. Румен Радев подчерта, че подкрепата, която България очаква от своите европейски партньори, не е само финансова. Държавният глава открои инициативата на България, съвместно с Европол за създаване на целева работна група в страната ни с участието на заинтересовани държави членки и трети партньорски страни с цел бърз обмен на оперативна информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.

Вижте и

БТА припомня, че Европейската комисия (ЕК) обяви вчера, че започва пилотен проект с България за предотвратяване на незаконното пристигане на мигранти и за подобряване на охраната на границите. Предвижда се България да прилага мерки за ускорена оценка на молбите за убежище и за връщането на онези, чиито искания са били отхвърлени. Ще бъде осигурена техническа подкрепа от ЕК и основните агенции на ЕС в областта на вътрешните работи (Агенцията на ЕС в областта на убежището, Европол и Фронтекс). Предвижда се още да се повиши наблюдението на по границата България-Турция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре