Сега четете
До днес в ЦИК могат да се подават заявления за участие в процеса на удостоверяване на машините за гласуване за вота през април

До днес в ЦИК могат да се подават заявления за участие в процеса на удостоверяване на машините за гласуване за вота през април

До днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) могат да се подават заявления за участие в процеса на удостоверяване на машините за гласуване за вота през април. Това се посочва в решение на ЦИК.

Могат да участват не повече от двама представители на регистрираните за предсрочните парламентарни избори през април партии, коалиции, инициативните комитети, българските неправителствени организации, регистрирали наблюдатели, както и на Българската академия на науките. Те се вписват в регистър.

Регистрираните представители имат право да присъстват на отделните етапи в процеса на удостоверяването, като им се осигурява достъп до помещенията, в които се извършва удостоверяването, при спазване на реда за достъп. Също така трябва да им се осигури достъп до предоставените устройства, функционални тестове и оглед на хардуерната им реализация, както и достъп до всички скриптове за изграждане на системен образ и на изходния код, предоставяне на възможност за инсталиране на инструменти за визуализиране и анализ.

Миналата седмица в Министерството на електронното управление (МЕУ) бяха изтеглени шест машини за гласуване от общо 12 707, които ще преминат през процес на удостоверяване и тестване. Те ще бъдат тествани за съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с хардуерната част и хартията, която ще се използва за отпечатване на бюлетината от машинно гласуване, дали отговарят на функционалните изисквания, поставени в техническата спецификация на ЦИК и в Изборния кодекс, както и за  сигурността на информацията в машините за гласуване.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре