Сега четете
Александър Трайков: Регионални диспропорции съществуват в социално-икономическото развитие на голяма част от областите и общините в Северозападен и Северен централен райони

Александър Трайков: Регионални диспропорции съществуват в социално-икономическото развитие на голяма част от областите и общините в Северозападен и Северен централен райони

Регионални диспропорции съществуват в социално-икономическото развитие на голяма част от областите и общините в Северозападен и Северен централен райони. Това заяви Александър Трайков, заместник областен управител на Плевен, при откриване на местната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“,  която започна в Националния пресклуб на БТА в областния град. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Трайков уточни, че диспропорциите са основният мотив за иницииране от Областна администрация – Плевен на поредица от публични дискусии, за да се формират конструктивни партньорства между държавните власти, представителите на местното самоуправление, научните институти, университетите и различните браншове. Целта ни е да очертаем нови възможности за решаване на проблемите на диспропорциите, в условията на публичен граждански диалог, отбеляза заместник областният управител на Плевен.

Той припомни, че през декември 2022 г. Областна администрация – Плевен е била домакин на Инвестиционен форум за възможностите за икономическо развитие на Северозападен регион и зона „Мизия”. Във фокуса на събитието е поставено развитието на индустриалните зони и възможностите за реализация на приоритетни инвестиционни проекти в контекста на промените в нормативните документи и проектите на Националния план за възстановяване и устойчивост и предстоящите оперативни програми за периода 2021-2027 г.

Александър Трайков изрази надежда, че както през периода 2014 – 2020 г., така и в настоящия програмен период, фондовете по линия на политиката на сближаване ще продължат да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще спомагат за изпълнението на основните приоритети и политики на Европейския съюз, свързани с растежа, заетостта и социалната интеграция между регионите. За постигане на нужната проектна готовност са необходими добра информираност от страна на общините, на бизнеса, на научните среди, изтъкна той. Заместник областният управител е убеден, че ще има нови инвестиции в различни сфери в 11-те общини на Плевенска област, в която са 123 населени места, като 14 от тях са градове. Транспортната свързаност, климатът, справянето с младежката безработица са сфери, за които са предвидени инвестиции в периода 2021 – 2027 г., подчерта Трайков.

Вижте и

В пресклуба на БТА в Плевен участниците във форума продължават с изказвания по темата. Целта на БТА е чрез европроекта да покаже как кохезионната политика на ЕС, политиката на сближаване, помага на регионите да преодоляват модела „Европа на две скорости”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре