Сега четете
Жители на пет села от община „Марица“ протестираха в Трилистник с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма

Жители на пет села от община „Марица“ протестираха в Трилистник с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма

Жители на пет села от община „Марица“ протестираха в Трилистник с искане да се почисти и укрепи коритото на река Стряма. Хората са притеснени, че наводнението от септември миналата година може да се повтори, тъй като към момента не са предприети никакви действия за почистването на реката.

С плакати с надписи „Вашата безотговорност ще ни наводни отново“, „Спрете всеобщото безхаберие“ и „Махнете реката от гората“ протестиращите поискаха отговорните институции „да си свършат работата“. Хората се заканиха да не се явят на предстоящите избори, „не за да променим изборния резултат, а за да привлечем вниманието на институциите“.

По-рано тази седмица областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че от понеделник започва почистване на коритото на река Стряма край с. Трилистник. Дейностите ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество „Напоителни системи“, които по закон имат ангажимент да поддържат коригираното корито в тази част на реката. Той подчерта, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

Този протест е на основание колективната безотговорност на държавните институции, които доведоха до наводнението на 112 къщи през септември миналата година, посочи кметът на Трилистник Мирчо Петров. По думите му почистването на реката от понеделник ще обхване 400 метра, „което е капка в морето“. Според него чистенето и укрепването на Стряма трябва да се започне от село Маноле и да стигне до Клисура.

Вижте и

В продължение на 10 години многократно сме изпращали писма до институции – Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, съответно до клоновете на  „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“ в Пловдив, каза Димитър Иванов, кмет на община „Марица“. Според него потенциална опасност в землищните граници на общината има за пет села, защото на много места дигата е компрометирана, а част от бермата на реката я няма. При идване на нова вълна може да се скъса дигата на друго място и да залее села в североизточната част на общината, коментира Иванов. Той посочи, че общинското ръководство е готово да окаже пълно съдействие на държавата, за да се почисти и укрепи речното корито..

В момента се проектират отводнителни канали, двата моста в селото, компрометирани след наводнението и част от водопроводната мрежа, каза Иванов. По думите му със средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет са покрити всички разходи към края на миналата година, свързани с фирмите, които са взели участие при първичните възстановителните дейности в селото след наводнението.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре