Сега четете
Тони Блеър: Евентуално завръщане на Великобритания в ЕС от следващо поколение

Тони Блеър: Евентуално завръщане на Великобритания в ЕС от следващо поколение

Евентуално завръщане на Великобритания в Европейския съюз, който тя напусна след референдума за Брекзит през 2016 г., не може да се случи, преди да изминат много години, заяви бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от Франс прес, ДПА и БТА.

Този въпрос „принадлежи на едно бъдещо поколение. Мисля, че това е реалността“, подчерта Блеър пред европейски информационни агенции в интервю от офиса на своя Институт за глобални промени в центъра на Лондон.

 

69-годишният бивш лидер на Лейбъристката партия се противопоставяше категорично на Брекзит, включително по време на кампанията си в Северна Ирландия, за да предупреди за последиците от излизането от ЕС за мира в провинцията, разтърсвана от три десетилетия насилие до подписването на мирното споразумение през април 1998 г., преди близо 25 години. Институциите на провинцията бяха парализирани в продължение на една година поради бойкота на Демократичната юнионистка партия, която се противопоставя на договореностите в Северна Ирландия след Брекзит.

 

„Мисля, че дебатът в Обединеното кралство в момента е по-скоро за това доколко искаме да възстановим силните си отношения с Европа, което според мен трябва да направим, и се надявам, че лейбъристите също мислят така“, добави Блеър. „Мисля, че можем да направим много заедно“.

 

Според него Великобритания и ЕС трябва да решават заедно много въпроси, като например енергетиката и климата, научните изследвания или отбраната и сигурността след руската инвазия в Украйна.

 

„Непосредствената задача е да се решат проблемите на Брекзит, защото щетите са очевидни“, подчерта Тони Блеър, визирайки разочарованието на британския народ от икономическите трудности, нелегалната имиграция и проблемите на системата на общественото здравеопазване, които поддръжниците на Брекзита обещаваха да решат благодарение на напускането на ЕС.

 

В отговор на въпрос Блеър определи ролята си в договарянето на споразумението от Разпети петък, слагащо край на конфликта в Северна Ирландия, за постижението, с което се гордее най-много, отбелязва ДПА. Той обаче отбеляза, че то подлежи на преразглеждане и промяна.

Вижте и

 

Блеър отхвърли всякакви сравнения между войната срещу Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 г. и водената от Русия война в Украйна. Бившият британски премиер напомни, че Саддам Хюсеин е извършил издевателства срещу собствения си народ, водил е две войни в нарушение на международното право и е използвал химически оръжия, за да убие 12 000 души само за един ден.

 

Коалиционните сили, влезли в Ирак и свалили Хюсеин, не могат да бъдат сравнявани с руските сили, нахлули в Украйна, която е „страна с демократично избран президент, който, доколкото ми е известно, никога не е започвал регионален конфликт, нито е извършвал агресия срещу съседите си“, подчерта бившият британски премиер.

 

Блеър призна, че Путин може да използва инвазията в Ирак през 2003 г., извършена без мандат на Съвета за сигурност на ООН, за да се опита да оправдае водената от него война. „Но, знаете ли, ако не използва това извинение, той ще използва друго“, добави бившият премиер, който беше начело на страната от 1997 до 2007 година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре