Сега четете
Гълъб Донев: Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност от валутен борд

Гълъб Донев: Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност от валутен борд

Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност от валутен борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите да не се изплащат. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Събуди се“ по NOVА. Той увери също, че всички социални плащания ще бъдат направени в съответните срокове. Гълъб Донев коментира доклада на служебния финансов министър Росица Велкова, свързан с бюджетния дефицит и мерките, които служебното правителство предлага.

Премиерът обясни, че в доклада са изложени рисковете, които винаги се описват в такъв документ, който се изготвя преди бюджетната процедура. Описани са рисковете за политиците, които ще приемат държавния бюджет, ако се впуснат в популистки решения и започнат да наддават предизборно, каза Донев. Ние сме описали мерките, които няма да доведат до фалит на държавата и до спиране на плащанията, допълни той. Фалит на държавата е заглавие, което излезе в медиите, в доклада не се споменава това, обясни служебният премиер. По думите му финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство. Той определи министър Росица Велкова като компетентен професионалист, който много добре води финансите на държавата.

Гълъб Донев коментира предложението на служебния кабинет за т.нар. данък свръхпечалба. Това е солидарна еднократна такса, която са въвели много държави в Европейския съюз (ЕС). Методиката, която е разработена за тази солидарна такса, е съгласно регламента на ЕС – подобна на начина, по който се иззема в момента свръхпечалбата от енергийните компании, каза премиерът. От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, обясни Донев. Премиерът подчерта, че малкият и средният бизнес, семейните компании по никакъв начин няма да бъдат засегнати от този данък. Такава солидарна такса въведоха и Франция, и Нидерландия, и Белгия. За да може държавата да си позволи други социални плащания, разясни Донев, но добави, че всичко е в ръцете на народните представители, които ще влязат в следващия парламент.

Служебният премиер коментира и мерките, които правителството предприе, свързани с контрола на цените на основните хранителни продукти. По думите му след предприетите мерки и диалога с хранителните вериги, има тенденция на установяване на трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост. В момента тези акции са на много повече продукти, има и постепенно намаление на инфлацията. С близо 15% се увеличиха продуктите, които влизат в промоции постоянно, намалението на цените е средно 20-25 процента, каза Донев. По отношение на предлагания от кабинета таван на надценката, премиерът каза, че все още се водят разговори с търговските вериги. Ние търсим онези механизми, които могат да доведат до това цените на хранителните стоки да бъдат в нормални граници. Ще проведем още разговори с търговските вериги – искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, коментира Донев.

Вижте и

През всичките тези месеци нито за секунда не съм се отклонявал от конкретния ангажимент да решавам проблемите на българските граждани. Положението, в което се намира държавата – стабилния икономически тренд, международната стабилност, се дължи на служебното правителство, каза премиерът в отговор на въпрос каква оценка поставя на служебния кабинет и на себе си като министър-председател. Според Донев най-добре за държавата е да няма нужда от следващо служебно правителство след изборите на 2 април.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре