Сега четете
Официално малкият Сашко не е бил отвлечен

Официално малкият Сашко не е бил отвлечен

Сашко изчезва от погледа на баща си на 11 ноември следобед. След час в гората над Перник и центъра на града гъмжи от хора – полицаи, доброволци, планински спасители, аварийни екипи.„Когато спрях колата, той слезе и аз карах след него, но просто за момент си разсеях вниманието с джиесема“, казва пред БТВ Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.Дните минават. Сашко се търси се по земя, вода и въздух, но от него няма и следа.

След 9 дни и 8 нощи, точно в 14:27 ч. на 19 ноември Сашко е открит жив.

„Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам“, казва Веселин Георгиев, един от доброволците открили Сашко.

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков.

По случая започва разследване, за да се разбере дали действително Сашко е оцелял сам, или е бил отвлечен. Четири месеца по-късно бащата на Сашко Александър Цветанов е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите.

„Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези 8 дни, в които постоянно си е бил в обувките“ казва Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

В началото, според събраните доказателства, Сашко е намерил убежище в храстите. Детето е с аутизъм и до този момент не може да разкаже какво е преживяло.

„Тези драскотини, които са по ръцете и по главата, бяха в началото. Те бяха зараснали вече към края, така че може би в началото е бил в храстите, след това се е движел по някакви начини“, казва Александър Цветанов.

Детето е успявало да се храни и да пие вода, сочат заключенията на специалистите. От областната дирекция на полицията в Перник потвърдиха , че разследването по случая е приключило.

„Материалите са докладвани на прокуратурата. Преди наблюдаващия прокурор да прецени дали досъдебното производство да бъде прекратено, или не, нямаме право да обсъждаме доказателствата“, пише в позиция на ОДМВР – Перник.

Вижте и

От прокуратурата в Перник уточниха пред екипа ни, че имат срок от един месец, в който да се запознаят с материалите и да се вземе решение дали по случая е извършено престъпление, или не.

А откакто Сашко е отново с татко си, състоянието му е значително по-добро.

„Даже глинени съдове прави с ръчички, рисуваме, научи се да плува. Очевидно, че има доста таланти. Понякога си мисля и се питам как въобще е могъл да издържи толкова време в гората, но очевидно възможностите на моя син са по-големи. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща“, казва бащата на 12-годишния Александър.

Бащата на Сашко се опитва да му създаде максимално много активности, заради неговата хиперактивност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре