Сега четете
Документалната изложба на „Апостол Карамитев – актьорът рицар“,

Документалната изложба на „Апостол Карамитев – актьорът рицар“,

Документалната изложба „Апостол Карамитев – актьорът рицар“, посветена на на творческата дейност и 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните български актьори, ще бъде открита на 20 март в градската градина пред Народния театър, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

До 2 април 28 табла разказват за живота и творческия път на големия актьор, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена.

За проекта, чийто куратор е Тинка Николова, са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на САБ, Народния театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, държавна агенция „Архиви“ и личния архив на актьора със съдействието на неговия син Момчил Карамитев.

Координатор на проекта е Велислава Смилянова.

Събитието е част от 18-ото издание на Софийския театрален салон.

Роденият в Бургас актьор се дипломира в Държавната театрална школа към Народния театър в класа на проф. Боян Дановски.

Вижте и

Въпреки краткия си творчески път, той оставя ярък отпечатък със своето високо майсторство. Емблематични остават създадените от него театралните образи на Ромео в „Ромео и Жулиета“, Гвидо в „Херцогинята на Падуа“ и Джери Райън в „Двама на люлката“ на сцената на Народния театър.

За съвременния зрител остават свидетелствата от филмовите ленти, запечатали ролите на Радослав/Радосвет в „Любимец 13“, Апостол в „Специалист по всичко“, Вуйчо Георги в „Рицар без броня“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре