Сега четете
САЩ предупредиха Москва да не изостря ситуацията след случая с разбилия се дрон в Черно море

САЩ предупредиха Москва да не изостря ситуацията след случая с разбилия се дрон в Черно море

САЩ предупредиха Русия да не изостря ситуацията след съобщението на американските въоръжени сили, че са били принудени да разбият свой безпилотен летателен апарат в Черно море, след като руски изтребител го е прехванал над международни води и е повредил витлото му, предаде ДПА.

Американският Държавен департамент извика руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, за да изрази протест пред него по случая, който се разигра над води близо до Украйна.

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. Ведомството добави, че безпилотният апарат изобщо не е бил удрян от руски изтребител. Според Москва са били изпратени руски изтребители, които да установят нарушител над Черно море, заплашващ да навлезе в руското въздушно пространство.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби по-късно отхвърли версията на Москва и заяви пред Си Ен Ен, че правителството на САЩ възнамерява да публикува кадри от сблъсъка между дрона и руския самолет.

Кърби добави, че подобно „неуместно, опасно и непрофесионално поведение от страна на руските летци“ може да доведе до нежелани инциденти „между двете армии, които очевидно не действат заедно в Украйна, но със сигурност действат близо една до друга в региона“.

„А ние не искаме тази война да ескалира отвъд това, което вече причини на украинския народ“, предупреди той.

Вижте и

Руският посланик в Щатите от своя страна обвини Вашингтон, че използва дроновете си, за да събират разузнавателни данни в помощ на Украйна.

„Какво правят те на хиляди километри от САЩ? Отговорът е очевиден – събират разузнавателни сведения, които след това се използват от режима в Киев, за да напада нашите сили и територия“, каза Антонов, цитиран от ТАСС.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре