Сега четете
МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които могат да гласуват гражданите

МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които могат да гласуват гражданите

Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които могат да гласуват гражданите, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините, допълни той преди началото на днешното правителствено заседание.

През последните дни всички с интерес следим оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс (ИК) – параваните за гласуване, посочи Донев. Добре известно е, че извън ИК параванът е подвижна преграда и служи да прикрива действията ти, когато застанеш зад него, припомни той и отбеляза, че в ИК параванът замени кабината за гласуване, по-популярен като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е, каза Донев, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й. Тя, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК, при естественото тълкуване на единственото й предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи.

Служебният премиер отбеляза, че параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. „Тъй като са необясними за мен и колегите от Министерския съвет аргументите на секретари на РИК, които се обръщат към мен за указания по този „сложен“ въпрос, ще заявя ясно – Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите“, заяви Гълъб Донев. Според него стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините. „Разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес“, допълни премиерът. Той посочи, че при организацията на парламентарните изборите на 2 октомври миналата годината координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и ЦИК бяха на високо ниво. Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие, отбеляза премиерът.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре