Сега четете
И оти ги ручааме жабетата?

И оти ги ручааме жабетата?

Newsletter cover image

И оти ги ручааме жабетата?

И оти ги ручааме жабетата? Какво стана година по-късно след изцепките на канадеца нарушаващ конституцията ни през миналата година? За януари 2022 салдото ни с Русия е отрицателно и е цели -619.3 милиона! Данните са на НСИ. Всъщност нещата са още по-трагични, защото спада при цените на природния газ са в рамките на близо 50% в сравнение с миналата година през Януари.

No alt text provided for this image

Цените на природния газ Януари 2022-2023

Цените на петрола сорт URALS в сравнение със същия период на Януари 2022 сега са с над 40% по-ниски.

No alt text provided for this image

Цените на сорт URALS Януари 2022-2023

И какво излиза цените на руските суровини са паднали с близо 50%, а вноса ни от Русия намалява като стойност само с 27.7%.

Както се казва Когато НСИ публикува данни всички мисирки мълчат. От целия качамак, който забъркаха недоучилите в Америка канадци се оказва, че всъщност вноса от Русия се е увеличил като количества и номинално. Най-неприятното е, че след „компетентната“ им намеса има и вероятност Газпром да ни накарат да платим за неизвършени доставки. За това вече писахме подробно. Добре е да се отбележи, че износа ни за Русия е в рамките на инфлацията или 19.9% повече от същия месец за миналата година.

Интересна е ситуацията със САЩ.

По-принцип трябваше да се появи огромно „газово“ салдо след като ни уверяваха, че купуваме втечнен газ от САЩ. Оказва се, че вноса от САЩ се е увеличил с 205.5%, но базата е доста ниска. Реално имаме внос от едва 117 милиона лева повече. В сравнение с вноса от Русия нещата изобщо не се връзват. Износа ни за САЩ е отново в рамките на инфлацията или 16.4% повече от същия месец за миналата година. Данните са отново на НСИ.

Вижте и

И оти ги ручааме жабетата тогава?

Днес Булгаргаз отново поиска по-високи цени за природния газ с 30% от референтните борси и за април. Този мач вече го играха за януарифевруари и март. Идеята цената да бъде необосновано по-висока от европейските газови борси. Това според Булгаргаз била анти-инфлационна политика. От кога увеличаването на цената е анти-инфлационно никой не можа да ни обясни.

Трябва да се концентрираме в проблемните области на България, а те не са една и две. Естествено първо трябва да обърнем внимание на достойнството си и да не допускаме език на омразата към нас. Не бива дори да даваме да продължава и секунда сегрегацията, която извършват неприятелските (вражески) Австрия и Холандия спрямо нас. Моля Ви прочетете актуализирания списък с компаниите от тези държави.  Те допринасят за отрицателното ни салдо с тях в размер на -395.1 милиона с Австрия и -1 483.3 милиона с Холандия.

*Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре