Сега четете
Румен Радев: Интересът на президента на Република Северна Македония към историята е похвален

Румен Радев: Интересът на президента на Република Северна Македония към историята е похвален

Интересът на президента на Република Северна Македония (РСМ) към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина. Това коментира президентът Румен Радев преди церемонията по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес, в която ще участва. Според държавния глава политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история: „История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие“.

Повод за коментара на Радев е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски, според което, „за да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи”.

Според президента Румен Радев европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме истински пълноценен диалог и свързаност между нашите две страни. Всички ще спечелим от това, каза още Румен Радев.

Президентът коментира обявената от Министерството на отбраната обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29. „Правителството предприе мерки, още предното редовно правителство изпрати писма до съюзни държави за възможност за изтребители „втора ръка“ на лизинг, но това е изключително трудно към момента“, посочи държавният глава. Никой не се лишава в момента от способностите, които има, заяви той. Според него заради това Министерството на отбраната е длъжно да изчерпа всички опции.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре