Сега четете
Създадоха „Движение за култура“ след скандалите в НароднияТеатър

Създадоха „Движение за култура“ след скандалите в НароднияТеатър

Актьори и режисьори създават „Движение за култура“. Конкретният повод е кризата в Народния театър и липсата на адекватно законодателство в културните институции. Това обявиха днес на пресконференция режисьорите Лилия Абаджиева и Костадин Бонев, актьорите Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев и Никола Додов и философът и културолог проф. Георги Каприев.

Те съобщиха още, че организират голям протест на 16 март от 14 ч., който ще започне от Министерство на културата. Настояването е за незабавното освобождаване на Васил Василев като директор на Народния театър.

Поводът, който ни събра е продължаващата разруха в Народния театър. Ние, естествено, продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Това, което Александър Морфов направи е да извади тапата на бутилката, от която излязоха много работи“, каза проф. Георги Каприев.

Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура“, каза  проф. Каприев.  По думите му промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции , вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.

„Готови сме да работим с държавните структури – Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура“, заяви проф. Каприев.

След като не реагирахме на „просто Наско“, получихме „просто Васко“. Това, което се случва в Народния театър е неприемливо, меко казано“, каза от своя страна актьорът Никола Додов.

„Получава се така, че аз говоря на ляво и на дясно, а пък въпроси отсреща почти няма. Много разчитам на въпросите. Но преди това искам да кажа няколко нека. Първо искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношения, за да се вземат нужните решения“, каза и Камен Донев.

Той призна, че много хора искат да кажат нещо, но продължават да мълчат. Донев настоя също така за диалог.

Вижте и

Актьорът обясни, че е прочел много внимателно мотивите за уволнението на Александър Морфов и бил изненадат от чиновническата злоба в документа. Той настоя за „законов механизъм, който да не превишава на един директор да превишава моралните норми“ и заяви, че Васил Василев е „морално дерайлирал“.

Това движение ще постави много въпроси, като този за конкурсите за директор. Ако един човек стане директор, той става нещо като собственик. Една такава институция има нужда от творчески директор“, коментира темата и актрисата от трупата на Народния Албена Колева. Тя обвини Васил Василев за излизането на скандала от рамките на Народния театър, защото именно той е направил снимка на надрасканата от Александър Морфов врата и е дал едно злостно интервю по темата.Актрисата сравни отношенията в театъра с военен лагер и допълни, че творческата атмосфера е нарушена. Тя не е съгласна с това, че законът поставя производството на някакви продукти с това на театър. По думите й в театъра се работи денонощно и всеки може да работи отвсякъде.

Движението за култура си поставя една по-голяма цел – да участва в изграждането на стратегия за развитието на сценичните изкуства. Тревожи ни факта, че България е единствена страна, която не е подписала Пакта за култура. Така или иначе смятам, че е крайно време да бъдат спрени процесите по цялостен разпад в културата. Има пълна девалвация на нравствената система“, категорична е и Лилия Абаджиева.

Основната цел на движението е създаване на професионално законодателство, което да прави невъзможен личния или групов произвол и да осигури рамка за действие на онези, заради които тези институции съществуват, а именно творците.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре