Сега четете
Брендън Фрейзър спечели „Оскар“ за най-добър актьор

Брендън Фрейзър спечели „Оскар“ за най-добър актьор

Брендън Фрейзър спечели „Оскар“ за най-добър актьор за ролята на 270-килограмов мъж, който се опитва отново да намери пътя към отчуждената си дъщеря във филма „Китът“, съобщават световните осведомителни агенции.

Това е първа награда на американската Академия за кинематографично изкуство и наука от първа номинация за 54-годишния актьор.

Брендън Фрейзър вече беше обявен за претендент за „Оскар“, когато психологическият трилър „Китът“ на режисьора Дарън Аронофски беше показан премиерно миналата година на кинофестивала във Венеция. Филмът е адаптиран по едноименната книга от 2021 г. на Самюъл Хънтър.

Дарън Аронофски се опитва да заснеме „Китът“ приблизително 10 години. Той ясно си спомня как е прочел рецензията на „Ню Йорк таймс“ за пиесата на Хънтър, отишъл е да я гледа и е знаел, че трябва да се срещне с драматурга.

Една реплика му прави особено впечатление: „Хората са неспособни да не им пука“. „Ето защо трябваше да направя филма“, казва режисьорът.

Кастингът обаче се оказва предизвикателство.

„Причиних голяма болка на Сам Хънтър, но ми трябваха 10 години, за да направя този филм и това е така, защото кастингът ми отне толкова време. Изборът на Чарли беше огромно предизвикателство. Обмислях всички. Всяка една филмова звезда на планетата. Никой обаче не ме трогна. Не се чувствах добре“, разказва Аронофски.

Тогава, преди няколко години, режисьорът вижда трейлъра на нискобюджетен бразилски филм с Брендън Фрейзър и „лампичката му светва“.

Фрейзър на свой ред казва, че не познава актьор от своето поколение, който не би искал да работа с Дарън Аронофски, и допълва, че Чарли е най-героичният мъж, в чийто образ се е превъплъщавал. „Неговата суперсила е да вижда доброто в другите и да го извлича от тях“.

Ролята в „Китът“ бележи завръщането на Брендън Фрейзър на големия екран като водещ изпълнител след 9-годишно отсъствие от главни роли.

Навремето звезда на хитови продукции като „Джордж от джунглата“ и „Мумията“, Фрейзър се беше оттеглил до голяма степен от светлините на прожекторите, отчасти заради травми, получени при изпълнение на каскади. Актьорът е познат и с ролите си в продукции като „Въздухари“, „Кроманьонецът“, „Шеметна сделка“, „Сблъсъци“.

Вижте и

За ролята си в „Китът“ актьорът се изправя пред нов набор от физически предизвикателства. Той носи тежък костюм, протези и грим, поставянето на които отнема до шест часа, за да се превъплъти в образа на затлъстелия герой на историята, Чарли. В резултат той едва успява да се движи в ограничения като пространство дом на персонажа си.

„Трябваше да се науча да се движа по абсолютно нов начин. Развих мускули, които не знаех, че имам. В края на деня, когато всички приспособления бяха свалени, дори чувствах световъртеж, какъвто бихте изпитали, слизайки от лодка във Венеция“, разказа Фрейзър на кинофестивала, допълвайки, че това е било най-голямото предизвикателство в кариерата му. „Това ми даде възможност да оценя хората с подобни тела… Научих, че трябва да си невероятно силен човек, физически и психически, за да живееш в такова тяло“.

Филмът „Китът“ получи някои критики, според които изобразяването на Чарли разчита на депресирани и затлъстели хора. Някои се изказаха против използването на протези, вместо на актьор със затлъстяване.

Брендън Фрейзър надделя за отличието „Оскар“ за най-добър актьор над Колин Фарел за „Баншите от Инишерин“, Остин Бътлър за „Елвис“, Бил Наи за „Да живееш“ и Пол Мескал за „Под слънцето“.

Наградите „Оскар“ бяха раздадени за 95-и път на церемония в театър „Долби“ в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре