Сега четете
Украйна се е превърнала в третия най-голям вносител на оръжие в света

Украйна се е превърнала в третия най-голям вносител на оръжие в света

През последната година европейските трансфери на оръжие рязко са се увеличили заради войната на Русия срещу Украйна, като през 2022 г. Украйна се е превърнала в третия най-голям вносител на оръжие в света, съобщи днес Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI/СИПРИ), предаде ДПА.

„Макар трансферите на оръжия да са намалели в световен мащаб, тези за Европа са се увеличили рязко поради напрежението между Русия и повечето други европейски държави“, заяви Питер Д. Веземан, старши изследовател на Програмата за трансфери на оръжия на СИПРИ. „След нахлуването на Русия в Украйна европейските държави искат да внасят повече оръжия и по-бързо

Вносът на тежки оръжия в Украйна е бил много малък, след като страната придоби независимост през 1991 г., до 2021 г. Сега Украйна получава огромни количества оръжия от САЩ и Европа, като изостава само от Катар и Индия.

В същото време износът на оръжия от Русия, който обикновено е сред най-високите, „е намалял с 31% между 2013-17 г. и 2018-22 г.“, се констатира в доклада на СИПРИ.

Веземан каза, че износът вероятно ще продължи да намалява, тъй като Русия ще запази оръжията за собствените си сили, а санкциите ще възпират държавите да си сътрудничат с Москва в областта на въоръженията. Руският износ за Китай и Египет обаче се е увеличил.

По този начин разликата между САЩ и Русия – двамата най-големи световни износители на оръжие – се е увеличила значително, посочва СИПРИ.

Износът на Франция също е нараснал рязко, като 30 % от него е насочен към Индия.

„Стратегическата конкуренция продължава и на други места: Вносът на оръжия в Източна Азия се е увеличил, а този в Близкия изток остава на високо ниво“, допълва Веземан.

СИПРИ обикновено не прави сравнения на износа на оръжия по години, но тази година беше изключение поради войната в Украйна, посочва ДПА.

Най-значимите тенденции в доклада на СИПРИ, освен извънредното нарастване на вноса на оръжия от Украйна, са нарастващата мобилизация на европейските държави срещу Русия.

Европейските държави са увеличили вноса на основни оръжия с 47% през петте месеца на на 2022 г.,  докато делът на САЩ в световния оръжеен износ се е увеличил от 33% на 40%, посочва СИПИ, предаде Ройтерс.

Вижте и

СИПРИ  определя основните оръжия като самолети, военни кораби и танкове, артилерия, ракети и различни тежки отбранителни системи.

Европейските държави в ръководения от САЩ алианс НАТО са увеличили с 65 % вноса на оръжия в сравнение с предходния петгодишен период.

В световен мащаб международният трансфер на оръжия обаче е намалял с 5,1%, по данни на СИПРИ.

На САЩ се падат 40% от световния износ на оръжие, а делът на Русия е спаднал от 22% на 16%.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре