Сега четете
Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда

Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда

Инспекторите от „Контрол на храните“ на месец извършват около 9-10 хиляди проверки, пишат се 400-500 предписания и 80 -100 акта месечно – това е текущият официален контрол, който извършваме всекидневно. Това каза в предаването „Неделя 150“ на БНР д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той обясни, че в момента всяка от трите основни институции, които участват в съвместните проверки – КЗП, НАП и БАБХ, извършват тези съвместни проверки в рамките на своите законови правомощия.

Проверяваме от много години и хората знаят какво значи една проверка, свикнали са и проверките не са нещо необичайно за тях, посочи той.

Целта на тези съвместни проверки е да се изясни точният механизъм на ценообразуване и как при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лева в магазина, обясни той.

Като уточни, че БАБХ в своята контролна дейност не е пряко свързана с наблюдение на цени на храни, Кулински отбеляза, че съвместните проверки показват, че в последно време се наблюдава поевтиняване на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат – около 30.

Вижте и

Основните нарушения, на които се натъква БАБХ при проверките, са храни с изтекъл срок на годност на щанда. Констатираме го почти ежедневно, коментира Кулински, като уточни, че такива храни веднага се насочват за унищожаване. Други чести нарушения са свързани с хигиенните норми.

За първо нарушение нашите актове са между 2 и 3 хиляди лева, уточни Кулински.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре