Сега четете
Румен Радев участва в Десетия глобален форум в Баку

Румен Радев участва в Десетия глобален форум в Баку

Румен Радев

Президентът Румен Радев е на посещение в Азербайджан днес, където участва в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център „Низами Ганджеви“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Темата на тазгодишното издание на инициативата е „Светът днес: Предизвикателства и надежди”. Президентът Радев ще има изказване в сесията на форума, посветена на научната и технологична революция.

 

В Баку се предвижда българският държавен глава да проведе среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев. В рамките на посещението ще бъдат обсъдени и търговско-икономически въпроси.

 

Преди дни Илхам Алиев прие акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на България Руслан Стоянов. Изтъквайки, че двете държави са близки и стратегически партньори, държавният глава на Азербайджан изрази увереност, че двустранните връзки ще продължат да се развиват. Спирайки се на значението на реципрочните визити на високо равнище, президентът Алиев подчерта, че тези пътувания, които демонстрират приятелските връзки, са израз на приемането на решения по много важни въпроси от двустранния дневен ред.

 

Вижте и

Тогава азербайджанският лидер наблегна на това, че енергийният сектор е една от областите на настоящо сътрудничество. Той  посочи и важността на проекта за Южния газов коридор и изрази надежда, че двете държави ще продължат да са близки партньори по отношение на осигуряването на енергийна сигурност в дългосрочен план. Държавният глава на Азербайджан каза, че реализирането на съвместни проекти е дало на България възможност да се развие като транзитна държава за азербайджанския газ.

 

На 30 септември 2022 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев беше на посещение в България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре