Сега четете
София Филм Фест стартира от 16 Март с филма „Повелителят на горите“ на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф

София Филм Фест стартира от 16 Март с филма „Повелителят на горите“ на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф

Светът на киното ни завладява след броени дни, затова заедно с организаторите от 27-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест даваме възможност на трима от вас да спечелят по една двойна покана за официалната церемония по откриването му на 16 март от 19.00 часа в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест прегръща „зелената идея“ и открива 27-ото си издание с филма на Фолкер Шльондорф „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“. Носителят на Оскар и Златна палма в Кан ще засади първото дърво в гората на София Филм Фест – инициатива, подкрепена от Столична община и Yettel .

Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка.

„Повелителят на горите“ е портрет на един забележителен човек, чийто труд през 2018 г. е удостоен с т.нар. алтернативна Нобелова награда – наградата „Right Livelihood“.

Тони Ринаудо е открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони, като в продължение на десетилетия активира все още живите пънове и корени на дърветата като „подземна гора“ и по този начин осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани в Африка.

Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.

В израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, София Филм Фест ще посади своя гора. Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството на бъдещата „Гора на София Филм Фест“, и телекомуникационната компания Yettel. Основен приоритет на управлението на Столична община е поддържане и разширението на зелената система на града.

Вижте и

Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала. Като специален гост, самият Шльондорф ще засади първото дърво на СФФ. Заедно с него дървета ще бъдат засадени от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel.

Специална ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на Гьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтиция.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре