Сега четете
Днес – 10 март, се навършват 80 години от спасяването на българските евреи

Днес – 10 март, се навършват 80 години от спасяването на българските евреи

Днес – 10 март, се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Денят на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството се отбелязва от 2003 г. насам, с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003 г. , сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно своята национална история.

На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.

От 2006 г. се отбелязва и Международен ден в памет на жертвите от Холокоста, съгласно резолюция на Общото събрание на ООН.

Прояви в София във връзка с годишнината

В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от 11:30 часа в София президентът Румен Радев ще открие документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. На откриването на изложбата ще присъства и служебният министър на външните работи Николай Милков. В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

Пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до църквата „Света София“ ще бъдат поднесени венци. Церемонията ще се състои от 12:15 часа, като в нея ще участват държавният глава Румен Радев, представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на академичните среди, на еврейската общност и граждани.

Поход на толерантността и мъдростта в София организират Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“. Шествието ще тръгне в 10:45 от „Св. София“ и ще стигне до Паметника на спасението, където ще се състои официална церемония по повод годишнината от спасяването на българските евреи. В шествието ще се включи и служебният външен министър Николай Милков.

Служебният външен министър Николай Милков и неговите заместници Костадин Коджабашев и Велислава Петрова ще се срещнат с гостуващи в страната ни по повод на годишнината евреи от Държавата Израел, Мексико и с представители на международни еврейски организации.

Вижте и

В Регионален исторически музей – София главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев ще пусне в употреба издание на тема: „80 години от спасяването на българските евреи“. Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. В официалната церемония по валидирането, която ще започне в 16:00 часа, ще участват председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. Александър Оскар, кметът на София Йорданка Фандъкова и художникът Николай Петрусенко.

Внукът на един от 42-ата народни представители, подписали писмото на Димитър Пешев в защита на българските евреи, Стефан Караиванов, организира пресконференция на тема „80-годишнината от спасяването на българските евреи – документи и спомени за съдбата на хората, които допринесоха за това“. Тя ще се състои в Националния пресклуб на БТА от 11:00 часа.

Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре