Сега четете
Велико Желев: В България не може да се прави бизнес и е по-добре да се ориентираш към чужбина

Велико Желев: В България не може да се прави бизнес и е по-добре да се ориентираш към чужбина

В България не може да се прави бизнес и е по-добре да се ориентираш към чужбина. Това заяви в интервю пред бТВ строителният предприемач Велико Желев. Собственикът на „Хидрострой“ бе арестуван преди няколко дни след жалба на негов бивш служител, че е бил бит и изнудван.

Акцията на прокуратурата съвпадна с проверки на регионалния министър Иван Шишков по обекти, изпълнени от „Хидрострой“. Той обяви, че на места липсва 1/3 от асфалта, който е трябвало да бъде вложен. Желев обаче не е разследван заради строителство, а за изнудване.

Според разследващите той се е опитал да принуди бившия служител на друга негова фирма „ВДХ“ Благой Андонов да подпише запис на заповед за 68 хил. лв. Тезата на Желев е, че уволненият е ощетил фирмата, включвайки във веригата на доставки приближено до него дружество и увеличавайки изкуствено цените.

Нормално е да инвестирам другаде

„Хидрострой“ ще продължи да участва в търгове в България, но тези поръчки вече няма да са приоритет за фирмата, обясни собственикът ѝ.

Колкото по-рано избягаме от България да работим другаде, ще бъде добре. Аз затова отворих офисите в Дубай, в Саудитска Арабия, Северна Македония и Румъния„, каза той и добави, че в момента преговаря за изнесе техниката си в чужбина.

Името на Желев бе свързано и със строителството на магистрала „Хемус“. Вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да провери получени от фирмите му 48 млн. лв. авансово пари. Още миналата година бившият шеф на МВР Бойко Рашков твърдеше, че 21 млн. лв. били изнесени в Дубай от един строител, когото определи като „велик и жилав“.

В отговор Желев заяви, че наистина е превеждал пари в чужбина, но това са средства от неговата лична сметка и след като си е платил данъците.

Нормално е да инвестирам и някъде другаде. Вече сме отвратили от бизнес средата, която има в България„, заяви той.

Адвокатът му Менко Менков пък коментира, че всеки лев от въпросните 48 млн. лв. е във България, защото парите са инвестирани в техника и материали.

Вижте и

За строителството на „Хемус“ има друго дело, по което са обвиняеми строителни предприемачи. Според МВР те са участвали в схема, чрез която авансово преведените пари са прехвърляни през кухи дружества, за да бъдат изтеглени в брой накрая. Името на Желев никога не е било споменавано във връзка с това произвдоство.

Министърът е заблуден

По повод твърденията, че е спестяван асфалт при строителството на магистрали и пътища Желев коментира, че строителният министър Шишков бил коректен човек, но и заблуден. Преприемачът заяви, че не знае кои са му съветниците, но не можело да вземеш ядка от асфалта и да обвиниш строителният бранш, че са крадци.

Желев заяви още, че досега си е мълчал по темата „Хемус“, защото не искал да влиза в политическите спорове между партиите. Той коментира, че фирмата просто е участвала в търгове по определени от държавата правила чрез фирмата „Автомагистрали“. Формално тя се води строителят, но понеже няма нито работници, нито техника, възлага чрез договори доставките и труда на частните дружества.

Защо никой не казва, че имаше проведен търг от „Автомагистрали“ и бяха избрали фирмите, които ще доставят техника и материали? „Автомагистрали“ взеха аванс, те ги дадоха на фирмите. Какво незаконно? Незаконно е, че държавата не си свърши работата и не подготви магистралите в сроковете„, заяви той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре