Сега четете
Швеция и Финландия възобновиха преговорите с Турция за членство в НАТО

Швеция и Финландия възобновиха преговорите с Турция за членство в НАТО

След няколкоседмично прекъсване преговарящите от Швеция, Финландия и Турция днес се срещнаха отново в Брюксел, потвърди НАТО в съобщение за медиите, съобщи ДПА.

„Финландия и Швеция предприеха безпрецедентни стъпки, за да отговорят на легитимните опасения на Турция за сигурността“, заяви секретарят на НАТО Йенс Столтенберг, който откри срещата.

Столтенберг добави, че „сега е моментът“ всички членове да ратифицират присъединяването на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО през юли.

Турция и Унгария са последните двама от общо 30 съюзници, които все още трябва да одобрят северното разширяване на НАТО.

След десетилетия на неутралитет Швеция и Финландия подадоха молби за членство през май миналата година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, припомня ДПА.

Макар че се очаква Унгария скоро да даде одобрението си, Турция блокира приемането на двете държави, тъй като обвинява Швеция, че не предприема достатъчно действия срещу „терористични организации“. Основната грижа на Анкара е забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

Вижте и

Трите държави „приветстваха постигнатия напредък“ и „се съгласиха, че бързата ратификация на Финландия и Швеция ще бъде в интерес на всички“, се казва в съобщение за медиите.

Между страните бяха проведени няколко кръга от разговори за решаване на проблема с блокадата. Турция обаче ги преустанови след ислямофобските демонстрации в Стокхолм през януари.

След днешните разговори Оскар Стенстрьом, главният преговарящ от шведска страна, каза пред медиите, че Швеция, Финландия и Турция ще продължат да имат срещи по въпроса за членството в НАТО и в бъдеще, но засега не е определена дата за следващите разговори, предаде Ройтерс.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре