Сега четете
Столичният район „Красно село“ може да остане без редовно избран кмет до местните избори през есента

Столичният район „Красно село“ може да остане без редовно избран кмет до местните избори през есента

Има вероятност столичният район „Красно село“ да остане без редовно избран районен кмет до местните избори през есента. След почти 4-часови разправии Столичният общински съвет не успя да избере нов кмет на мястото на досегашния Росина Станиславова, чийто правомощия бяха прекратени през февруари след влязло в сила съдебно решение за установен конфликт на интереси. Вместо това стана ясно, че следващата седмица ще бъде направен за извънредна сесия на СОС, на която отново да се постави въпросът.

До парадоксалната ситуация се стигна, въпреки че на сесията на СОС бяха внесени четири номинации, които бяха отхвърлени. „Демократична България“ предложи за нов районен кмет Борис Милчев, който е общински съветник от тяхната коалиция. Мотивите за номинацията бе, че допреди няколко години Милчев е работил в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община и е бил зам.-министър в МРРБ и като такъв е добре запознат с градоустройствените проблеми на столицата.

От ГЕРБ отказаха да подкрепят тази номинация. Управляващите в София настояха ДБ да посочи за временен кмет някой от сегашните заместници на Станиславова, тъй като през 2019 г. тя бе избрана с подкрепата на дясната коалиция. След като стана ясно, че КПКОНПИ разследва районния кмет за конфликт на интереси, от ДБ снеха доверието си от Станиславова. Днес от ДБ отказаха да предложат някой от тримата заместници в екипа на Станиславова за неин наследник с аргумент, че не ги познават и не могат да застанат зад тях. Вместо това те продължиха да настояват за Борис Милчев.

Против и въздържал се по това предложение гласуваха ГЕРБ, БСП, групата на ВМРО-„Атака“ и Борис Бонев от „Спаси София“. Управляващите в София от ГЕРБ коментираха, че избирането на нов районен кмет извън кръга на заместниците на Станиславова ще бъде нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрацията. Според ГЕРБ общински съветник може да бъде избран само за вр.и.д. кмет на цялата община, но не и на район. В същото време обаче от ГЕРБ също не пожелаха да предложат нито един от заместниците на Станиславова, като настояваха, че това трябва да направи ДБ, а те само да го подкрепят.

В ЗМСА пише, че „за временно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на района се избира един от заместник-кметовете на общината, съответно на района…Когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се произвеждат. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кмет или общински съветник“.

Групата на БСП също предложи свой общински съветник за временен кмет на „Красно село“ – Николай Николов. Мотивът бе, че през 2019 г. той вече бе кандидат за същия район, и че преди 4 г. той е получил над 6000 гласа в „Красно село“ и че само 83 гласа по-малко от Росина Станиславова не са стигнали за балотаж срещу претендента на ГЕРБ. Това предложение обаче също не събра нужното мнозинство, като за него гласуваха само социалистите.

Вижте и

Администрацията на район „Красно село“ предложи за временен кмет досегашния заместник на Станиславова Веселин Кирев. Това предложение изобщо не бе подложено на гласуване.

Независимият общински съветник Методи Лалов пък предложи до изборите „Красно село“ да се управлява от тримата заместници на Станиславова. Шефът на СОС Георги Георгиев не позволи да се гласува и това предложение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре