Сега четете
Кюстендил отбелязва 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Кюстендил отбелязва 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Кюстендил отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. В града са организирани различни празнични прояви, шествия и изложби. Служебният министър-председател Гълъб Донев също се включи в тържественото честване.В мрачните години на Втората световна война, когато започват да депортират милиони евреи, кюстендилецът Димитър Пешев, който по онова време е заместник-председател на Народното събрание, заедно с още четирима кюстендилци поемат инициативата за спасяването на българските евреи. Резултатът е, че около 50 000 български евреи спасени по време на войната.

Кюстендил отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. В града са организирани различни празнични прояви, шествия и изложби. Служебният министър-председател Гълъб Донев също се включи в тържественото честване.

В мрачните години на Втората световна война, когато започват да депортират милиони евреи, кюстендилецът Димитър Пешев, който по онова време е заместник-председател на Народното събрание, заедно с още четирима кюстендилци поемат инициативата за спасяването на българските евреи. Резултатът е, че около 50 000 български евреи спасени по време на войната.

 

Вижте и

България е единствената държава, която след Втората световна война в пределите си има повече еврейски граждани отколкото преди това. В Кюстендил днес са организирани доста чествания и шествия. Ще бъде открита и изложба „Кюстендилските художници от еврейски произход“.

Политици, общественици и граждани се включиха в чествания. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил. Тук пристигна и служебният премиер Гълъб Донев.Премиерът заяви, че Димитър Пешев и неговата постъпка са достоен пример за човечност – пример, който трябва да следваме и днес. Честванията в Кюстендил продължават през целия ден.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре