Сега четете
Урсула фон дер Лайен: Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам

Урсула фон дер Лайен: Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Канада да предостави обучение за украински военнослужещи след руското анексиране на Крим през 2014 г. е изиграло ключова роля в ранните етапи на руската пълномащабна инвазия на Украйна, започнала преди повече от година, предаде ДПА.

„Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам“, подчерта Фон дер Лайен в изказване пред канадския парламент в Отава.

„Отговорът на Канада на войната в Украйна надвиши повика на дълга“, подчерта Фон дер Лайен и допълни, че Канада е разбрала сериозността на събитията в Украйна преди много други да направят това, в това число и много европейци.

Решението на Отава да обучава военни от Украйна след руската анексия на Крим през 2014 г. беше от жизненоважно значение в часовете, последвали пълномащабната руска инвазия миналата година, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че руският президент Владимир Путин е вярвал, че ще  стигне до Киев за три дни, но това е било огромна стратегическа грешка. „Съпротивата, оказана от Украйна, изуми света. Основно заради куража на украинския народ. Но също и заради професионализма на украинските военни, много от които обучени от Канада“, подчерта Фон дер Лайен.

Тя благодари на премиера на Канада Джъстин Трюдо за неговото сътрудничество с ЕС при оказване на подкрепа за Украйна. „Всичко, което ние направихме за Украйна, го направихме заедно“, каза Фон дер Лайен.

Вижте и

Урсула фон дер Лайен е на първо посещение в Канада, откакто стана председател на ЕК.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре