Сега четете
Рекорден иск: “Лев инс“ съди “Медияпул“ за 1 млн. лв.

Рекорден иск: “Лев инс“ съди “Медияпул“ за 1 млн. лв.

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела рекорден иск за 1 милион лева срещу новинарския сайт „Медияпул“, съобщиха от медията.

Искът е заведен заради публикация за проблеми със застраховките „Гражданска отговорност“ и системата „Зелена карта“.

Публикацията е основана на публична информация – в случая изказване на служебния финансов министър Росица Велкова на заседание на Министерския съвет. Информацията е извлечена от стенограмата от заседанието и засяга проблем, който може да повлияе на приемането ни в еврозоната и на изплащането на застраховки при транспортни произшествия в чужбина.

Публикацията е от септември 2022 г.

Когато „Медияпул“ се обръща към дружеството за коментар, получава следния отговор: „На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда“.

Делото е безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика от гледна точка на размера на иска. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на „Еврохолд“ , собственик на застрахователя „Евроинс“, срещу сайта „Биволъ“, отбелязва „Медияпул“.

„Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация“, коментира изпълнителният директор на „Програма „Достъп до информация“ адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

Вижте и

„Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата „Зелена карта“, коментира главният редактор на „Медияпул“ Стояна Георгиева.

Адв. Кашъмов добавя, че това е пореден случай за т.нар. SLAPP дело у нас – дела за сплашване на медии, които да не си позволяват да информират по сериозни теми.

„За съжаление, проблемът със „Зелена карта“ изобщо не е решен и развръзката по него тепърва предстои, ако България изобщо иска някога да влезе в еврозоната или поне да излезе от мониторинга в застраховането. Остава въпросът кой ще съобщи за тази развръзка, когато тя дойде, и дали ще е готов да плати цената на истината – 1 милион лева“, коментира „Медияпул“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре