Сега четете
Иван Дерменджиев: Прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала „Хемус“ и производството образувано за принуда срещу Велико Желев

Иван Дерменджиев: Прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала „Хемус“ и производството образувано за принуда срещу Велико Желев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в Русе, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала „Хемус“ и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

„При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“ бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега“, каза министърът. По думите му това днес е било спестено от прокуратурата.

„Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на „Хемус“, каза Демерджиев. Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Той зададе и въпрос, свързан с това какво се случва с материалите, касаещи трите лота – 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“, тъй като всички са изработени и предадени в прокуратурата. „Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи „Хемус“, и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата“, каза Демерджиев.

Министърът коментира още, че по производството за принуда е установено, че има бит човек. По думите му прокуратурата трябва да обясни при какви обстоятелства се е случило. „Доколкото ми е известно този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес. Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Знаете, че много щедро се оповестяват някои производства с детайли. Тук поне да се даде основна информация“, каза Демерджиев.

Той коментира и ареста в Узбекистан на Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство в дискотека „Соло“. Министър Демерджиев заяви, че е разбрал още в първия момент. „Властите на Узбекистан са го спрели с подозрения за фалшив документ за самоличност. Той е изпратен в България. Нашите служители са проверили внимателно документа. По наличните снимки са идентифицирали човека. След това са подали съответната информация към Узбекистан. Той е задържан. Тече производство по екстрадиция. Имаме двустранно споразумение с Узбекистан. Вярвам, че няма никаква юридическа пречка този човек да бъде върнат в България“, каза Демерджиев.

Вижте и

Министърът коментира, че му е трудно да отговори защо 12 години този човек не е бил открит.

По повод на борбата срещу разпространението на наркотици Демерджиев каза, че се полагат огромни усилия. „Надявам се, че скоро ще можем да отчетем нови сериозни резултати във връзка с разпространителите на наркотични вещества. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще направим всичко необходимо да стигнем до най-високите нива на тези вериги“, каза още служебният министър на вътрешните работи.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре