Сега четете
Сделката за „Левски“ е пропаднала заради закона „Магнитски“

Сделката за „Левски“ е пропаднала заради закона „Магнитски“

Основната причина за провалената сделка за купуването на футболния клуб „Левски“ е дългът към бившия собственик на отбора Васил Божков, който е под санкцията на закона „Магнитски“, а и отскоро му е наложено сходно наказание и от Великобритания. Това стана ясно от думите на сръбския бизнесмен Драган Шолак. Собственикът на „Юнайтед груп“, който притежава у нас „Виваком“ и „Нова Броудкастинг груп“, преговаряше за закупуването на „Левски“, но на 13 февруари изненадващо излезе с изявление, че сделка няма да има.

Още тогава в изявление Шолак намекна, че именно дълговете са главната пречка за финализиране на преговорите. А сега пред „Капитал“ влезе в по-голяма конкретика, без да споменава поименно Васил Божков, но красноречиво намеквайки именно за задълженията на клуба към него.

„Вложихме много финансови средства за привличане на експерти, изготвяне на анализ и намиране на решение, с което да постигнем това. Но за съжаление не успяхме, заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции (б.ред. – именно Васил Божков е санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“). Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия“, коментира Шолак. Интересното е, че обявеният отказ от сделката за „Левски“ идва 3 дни, след като и Великобритания наложи санкции на Васил Божков. А Шолак и неговите компании имат сериозен бизнес на Острова, като сърбинът е собственик и на футболния „Саутхемптън“.

В момента не е публично обявено колко са задълженията на „Левски“ към Божков и компаниите му.

Според „Капитал“ обаче дълговете възлизат общо на около 15 млн. лв. – 7 млн. лв. към компанията на Божков „Национална лотария“ и 8 млн. за строежа на сектор А (б.ред. – този дълг Божков изкупи по време на своето управление в клуба).

Самият Божков не прие това становище на Шолак. „Още преди съм казвал, че няма да търся пари от „Левски“. Не съм участвал в преговори със „Спорт репъблик“ (б.ред. – дъщерна на „Юнайтед груп“ компания). Ако НАП е търсила нещо от „Левски“ от името на запорираните дружества, то това не идва от мен. Тези, които най-много плачат в момента, трябваше да мислят повече навремето“, коментира бизнесменът пред „Капитал“.

Вижте и

Отделно „Левски“ дължи 11.5 млн. лв. към НАП. По думите на изпълнителния директор на клуба Ивайло Ивков от „Юнайтед груп“ са имали намерение да покрият 7 млн. лв. от това задължение преди да се откажат от сделката за закупуването. По-късно Ивков обяви по адрес на преговарящите: „Техните висши ръководства и най-вече господин Шолак подходиха лековато и с неуважение към нашия клуб.“

Собственикът на „Юнайтед груп“ също така се изказа скептично относно възможността някой друг да преговаря за закупуването на клуба. „В настоящата ситуация „Левски“ не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор“, коментира Шолак.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре