Сега четете
Кампания по кръводаряване ще се проведе на 7-и и 8 март в болница „Пирогов“

Кампания по кръводаряване ще се проведе на 7-и и 8 март в болница „Пирогов“

Кампания по кръводаряване ще се проведе на 7-и и 8 март в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Първата за 2023 г. кампания по кръводаряване в спешната болница ще се проведе между 8:30 и 13:00 часа в двата дни, в рапортна зала „Емил Таков“, ет. 2, над спешното отделение.

 

В акцията ще се включат служители на „Пирогов“. Кръв могат да дарят и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора, желаещи да подарят шанс за живот. От болницата припомнят, че 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота, количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа, а качествено – за три–четири седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Дарител може да стане всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея.

 

За последната година болница „Пирогов“ е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщи началникът на Отделението по „Трансфузионна хематология“ д-р Евгения Шурлиева. Тя припомни, че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

Вижте и

 

От Националния център по трансфузионна хематология съобщават, че даряването на кръв е бързо, безопасно и полезно. Кръводаряването стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма, посочват от центъра.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре