Сега четете
Диана Ковачева поиска информация колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. водни помощи за питейно-битови нужди

Диана Ковачева поиска информация колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. водни помощи за питейно-битови нужди

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и служебния финансов министър Росица Велкова, в което поиска информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. водни помощи за питейно-битови нужди. Това съобщиха от пресофиса на обществения защитник.

Ковачева настоява да разбере за посочения период какви са размерите на изплатените социални помощи в лева, на колко лица са били дадени, включително основанието за отпускането им. Повод за писмото ѝ е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея.

„В същото време, с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 28 февруари 2023 г. (стр. 8) е посочено, че „съгласно § 1,  ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), лицата по чл. 2, ал. 3 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) имат право на помощ в размер на месечния минимум вода, определен по ал. 1, т. 4.“  Това са хора, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини не могат чрез труда си или доходите, реализирани от притежавано имущество, или с помощта на задължените по чл. 140 от Семейния кодекс да ги издържат лица, като осигуряват задоволяване на основните им жизнени потребности“, се посочва в съобщението на омбудсмана.

Диана Ковачева допълва, че от средата на май миналата година КЕВР одобрява бизнес планове за развитието на дейността на ВиК операторите за регулаторен период 2022 г.- 2026 г., като същевременно с това утвърждава и нови цени на ВиК услугите.

Според омбудсмана утвърдените цени на ВиК услугите, които са влезли в сила от 1 януари 2023 г., са увеличени с 39,05 % спрямо утвърдените цени на ВиК услугите, които са били в сила 1 януари 2021 г.

Същевременно социалната поносимост по данни от двете посочени решения на КЕВР от 1 януари 2023 г. се е повишила само с 21,2 % спрямо 1 януари 2021 г.,пише омбудсманът. По думите ѝ от началото на 2023 г. в областите Разград, Силистра и Варна цената на ВиК услугите вече е над 5 лева с ДДС за куб. м. Наложително е държавата да подпомогне социално слабите граждани, като им гарантира достъп до вода – основна жизнена потребност, заключва омбудсманът.

Вижте и

На 14 декември миналата година омбудсманът Диана Ковачева изпрати до регионалния министър арх. Иван Шишков отрицателно становище на публикувания за обществено обсъждане нов Проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. „Проектът не защитава правата и интересите на потребителите на ВиК услуги. В тази връзка е необходимо същият да бъде съществено преразгледан“, пише проф. Ковачева. Омбудсманът е категорична, че в проекта отново се затвърждава доминиращото държавно управление във ВиК сектора, където една обособена територия, която съвпада с административната област, има една асоциация и един ВиК оператор, с единна цена на ВиК услугите.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре