Сега четете
Сезон 7 на Survivor- трагичен по всички аспекти (Казва „Не“ на българския правоговор и правопис)

Сезон 7 на Survivor- трагичен по всички аспекти (Казва „Не“ на българския правоговор и правопис)

Новият сезон на Survivor засега изглежда доста разочароващ и зле структуриран, от гледна точка на участници, правила, водещ и коментари от него по време на състезанията. От продукцията се хвалят, че са направили „впечатляващ каст“. Впечатляващо е само, че са взели зле обмисленото решение да вкарат футболисти във всеки отбор и да сложат за водещ бивш такъв. Това е твърде много за подобен тип реалити, като се има предвид, че сред участниците има и още спортисти от няколко други спорта. Но да оставим настрана странния кастинг, с който се гордеят. Да обърнем внимание на подбора на имена за отборите и липсата на елементарни познания по български правопис. Единият отбор се казва „Известните“ и се състои от хора, които очевидно са известни на други неизвестни хора, защото специално на мен изобщо не са ми познати, с изключение на един-двама. Голяма част от тях се отнасят доста грубо и неуважително към играчите от другия отбор, а някаква готвачка се държи изключително високомерно и надуто, и говори като типична селяндурка (не използвам думата като синоним на селянка, а със съвсем различното и значение, което става веднага ясно като послушате начина на говорене и общуване на някого). Другият отбор се представя писмено като „Войните“ (изписана по този начин думата означава събитията като това, което в момента се осъществява в Украйна). Всъщност отборът се казва „Воините“ (изписана по този начин думата означава участниците във войни или други военни събития), защото така го изговарят. Интересно как не се намери поне един редактор в цялата телевизия, който да знае как се пише „Воин“ (защото „войни“ и „воини“ са две съвсем различни думи с отделни значения) и как на никой не му се струва нередна впечатляващата неграмотност в национален ефир.

Водещият и той е пълна скръб и е напълно неподходящ за този телевизионен формат. Не са особено ясни причините, поради които е избран и едва ли е минавал кастинг, необходим преди предложение за подобна позиция. Сигурно има причина в държави, където са се провели вече над 40 сезона на предаването, все още да няма бивши участници, и то печелили формата, които да заемат ролята на водещ. Но на нас ни предлагат ненужни иновации. Освен че трябва да слушаме лош и неправилен български език от страна на водещия, непрестанното му бърборене и безсмислените коментари често са доста дразнещи. Очевидно си мисли, че коментира някакъв футболен мач, но в случая това е абсолютно ненужно словоблудство. Допълнително някои от коментарите му подсказват на участниците какво да направят в игрите, което, от една страна, не е честно, а от друга страна, е непрофесионално в ролята му на водещ. Но това не трябва да ни учудва, при положение, че човекът няма опит като водещ на някакво успешно предаване. Дори не знам дали има подходящ опит поне като спортен коментатор, но по начина на говорене не изглежда да притежава такъв.

Нивото на комуникация между участниците е разочароващо, но може да се подобри, ако изхвърлят от отбора на т.нар. „Известни“ няколко души и останалите почнат да разбират какъв е смисълът на подобно съревнование. Защото Survivor не е Вип Брадър и целта не е участниците да се държат скандално и да стават още по-известни, отколкото се мислят в момента. Форматът има определени ценности, които трябва да се следват, за да не се загуби неговия дух, но това може да се контролира вече само от продуцентите и режисьорите, защото хората, които са подбирали участници, очевидно са имали други критерии и не са си свършили както трябва работата.

Тъй като още от началото стана ясно, че предаването няма да ми хареса в настоящия си вид, просто няма да го гледам (или ще гледам само игрите на по-бърз оборот, за да не слушам коментарите на водещия) и ще си използвам времето да свърша нещо полезно. Приятно негледане!

Вижте и

Може би румънският Survivor ще ви се стори по-интересен. И без това последните години нашите съседи всичко правят по-добре от нас. Кога ще си вземем поука.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре