Сега четете
ЦИК надхвърли с 1.5 млн. лв. бюджета си за машинния вот

ЦИК надхвърли с 1.5 млн. лв. бюджета си за машинния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) превръща в практика това да надхвърля бюджета си, с който да заплати на вечния си партньор „Сиела Норма“ за поддръжката на машините за гласуване за изборите.

На предния вот през октомври м.г. комисарите се съгласиха да платят на частна фирма почти 7.9 млн. лв. без ДДС, а първоначално заложената сума беше 6.8 млн. лв. За предстоящите избори на 2 април пък бяха заделили 8.5 млн. лв. без ДДС, ала днес се разбра, че окончателната им договорка със „Сиела“ е за 10 090 000 лв. Това е близо 1.6 милиона повече от първоначално прогнозирания разход, като с данъка сумата надхвърля 12 милиона.

Миналата седмица ЦИК обяви обществената поръчка, която включва подготовка на софтуера и машините, транспортирането на устройствата в страната, а също логистично осигуряване и техническа поддръжка. По принцип комисията би трябвало да има вече изграден капацитет да извършва тези дейности сама и с подкрепата на други държавни институции. И досега обаче това не е така, затова е принудена да търси външни изпълнители. Това винаги е „Сиела“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре