Сега четете
Президентът: Народ, който допуска да пренаписват историята му, губи свободата си

Президентът: Народ, който допуска да пренаписват историята му, губи свободата си

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Това заяви президентът Румен Радев в словото си за националния празник – 3 март. „Нашето призвание е не да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България“, добави президентът. Той участва в тържествената заря-проверка по повод празника, на площад „Народно събрание“.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. По думите му, преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император съкрушава османската империя.

Войната с миналото е път към саморазрушаването, смята Радев. „Историята не е слугиня на политиката, тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители и опълченци, строители на съвременна България, възкресиха родината, те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители“, заяви държавният глава. За това днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на Царя Освободител, на всички онези, които век и половина градиха и браниха България, каза още той.Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната, намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар, а други се опитват да превръщат чистата и свята република в безотговорен политически театър, каза държавният глава.

 

Президентът припомни, че преди век и половина възрожденците са се захванали да градят държавността на България. „Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ – Мизия, Тракия и Македония“, обясни Радев и добави, че днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки.

„Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди, заедно, освобождаваха родината ни. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем.

Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се вият други знамена, освен родният трибагреник“, каза президентът.

По време на церемонията всички на площада пред Народното събрание наведоха глави и застанаха на колене, за да почетат загиналите за свободата на България

В церемонията участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка бе бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

 

В строя бяха знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Вижте и

Сред присъствалите на церемонията бяха също вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, служебни министри, високопоставени военнослужещи, духовници, дипломати. За да наблюдават церемонията, бяха дошли и множество граждани.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник, в Централния военен клуб в София.

Церемония по издигането на националното знаме по повод Трети март се състоя по-рано днес пред Паметника на Незнайния воин в София, а след това беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре