Сега четете
Нидерландия лицензира плантациите от канабис

Нидерландия лицензира плантациите от канабис

Нидерландия ще направи първи опит за лицензиране на производителите на канабис, снабдяващи кафенетата, известни като „кофи шопс“, в които употребата на наркотика е позволена от закона, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

По този начин нидерландските власти ще се опитат да се справят с противоречието, при което продажбата на марихуана е легална, но самото производството – не. Това подхранва незаконния пазар, доминиран от престъпни организации.

Местните власти се надяват, че легализирането на производството на канабис ще затвори този черен пазар.

Опитът ще се проведе в Тилбург и Бреда, съседни градове в южната част на Нидерландия, а след това и в други населени места.

„Много е важно да предприемем следващата стъпка в нашата политика по отношение на канабиса“, заяви кметът на Бреда Пол Депла.

Опитите в Бреда и Тилбург са част от това, което нидерландското правителство нарече „начална фаза“ на новата политика по отношение на канабиса, която ще доведе до легализиране на производството на марихуана в цялата страна.

Забраната за производство на канабис също така означава, че не ясно как се произвежда самият наркотик, което поражда опасения за общественото здраве, заяви Депла.

Вижте и

„Смятам, че опитите са нещо много добро. Работим върху този експеримент повече от 10 години“, заяви Рик Бранд, собственик на едно от кафенетата в Бреда, и добави, че съжалява, че страната му, известна като лидер в либералните политики, е закъсала, когато се стигнало до легализиране на производството на канабис.

„Крайно време е канабисът да стане 100 процента легален в Нидерландия“, добави той. Бранд заяви, че за клиента това ще означава, че крайният продукт ще бъде по-чист и следователно по-добър за здравето, ще има повече разновидности и ще бъде по-евтин.

Кметът на Бреда Допла заяви, че процесът по легализиране на производството може да донесе и икономически ползи, но подчерта, че най-важно е затварянето на незаконния пазар и прозрачността по отношение на здравето.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре