Сега четете
Беларус вкара за 10 г. в затвора Нобелов лауреат за мир

Беларус вкара за 10 г. в затвора Нобелов лауреат за мир

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за мир Алес Беляцки на 10 години затвор, съобщи правозащитната организация „Вясна“ (Пролет), която бе основана от самия Беляцки през 1996 г.

60-годишният дисидент бе изправен на подсъдимата скамейка заедно с двама свои съратници, които бяха арестувани след големите демонстрации срещу считаното за манипулирано преизбиране за 6-и пореден мандат на президента на страната Александър Лукашенко през 2020 г.

Тримата бяха обвинени в контрабанда на парични средства в Беларус с цел предполагаемо финансиране на опозиционни дейности, в т.ч на „Вясна“. Днес Беляцки е получил 10-годишна присъда, Валентин Стефанович – 9 години, а Владимир Лабкович – 7 години.

По време на изслушването през януари миналата година и тримата не се признаха за виновни. Световната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ нарече процеса „явен акт на несправедливост“ и „отмъщение за тяхната активност“.

През целия си живот беларуският дисидент се бори за демокрация и човешки права страната си. Той беше удостоен с Нобеловата награда за мир за 2022 г. заедно с украинската правозащитна организация „Център за граждански свободи“ и руската правозащитна група „Мемориал“. Той е носител и на наградата „Право на живот“ за 2020 г.

Беляцки основава „Вясна“ със седалище в Минск първоначално с името „Вясна-96“. През 1999 г. тя става национална неправителствена правозащитна организация. През октомври 2003 г. Върховният съд на Беларус я обяви за незаконна след участието ѝ в наблюдението на президентските избори в страната през 2001 г. След това тя продължи работата си като нерегистрирана НПО.

Вижте и

Основната дейност на организацията е защита и подкрепа на политически затворници. От основаването си групата и самият Беляцки често са подлагани на тормоз и преследвани от страна на правителството на Лукашенко.

Властите в Беларус предприеха мерки за закриване на критични и недържавни медии и правозащитни организации след масовите протести, които избухнаха през август 2020 г. след президентските избори. Според опозицията те са били фалшифицирани, а вотът не е признат от САЩ, Европейския съюз и още няколко държави.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре