Сега четете
4 общини ще получат 80 млн.лв. за нови училища и градини

4 общини ще получат 80 млн.лв. за нови училища и градини

Нови сгради на общински училища и детски градини ще бъдат изградени в четирите най-големи общини в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас. За изграждането им са предвидени близо 80 млн. лв. по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Процедурата за кандидатстване е открита, като крайният срок за подаване на предложения от общините е 29 май 2023 г., съобщиха от МОН.

Целта на процедурата е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна образователна среда, която да повиши мотивацията и резултатите на учениците. Със средствата ще се окаже подкрепа за преминаване към едносменен режим на обучение в училищата във въпросните 4 общини, тъй като в тях няма създадени условия за такава организация, ще се помогне и за преодоляване недостига на места в детските градини в столицата за 4-годишните, които на есен задължително следва да бъдат обхванати в предучилищно образование.

66.6 млн. лв. от средствата ще са по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 13.3 млн.лв. са ДДС и ще се финансират от държавния ни бюджет. За изграждане на нови училища ще се отделят 53 млн. лв., а за нови детски градини – 26 млн. лв.

Общините ще могат да подадват предложения, включващи изграждането на нови сгради на минимум 2 съществуващи общински училища. София ще може да подаде едно предложение, включващо изграждането на нови сгради на минимум 8 общински детски градини, от които минимум четири сгради следва да с капацитет с 5 и повече групи. Максималният размер на средствата, които ще се предоставят по процедура за строителство, са 6.6 млн.лв. за нова сграда на училище, 2.6 млн.лв. за нова сграда на детска градина с капацитет до 4 групи вкл., за 4 млн. лв. – за нова сграда с капацитет 5 и повече групи.

Вижте и

Новите сгради трябва да бъдат изградени за 34 месеца, но не покъсно от 31 май 2026 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре