Сега четете
Предстои ново увеличение на таксите за повечето услуги на банките

Предстои ново увеличение на таксите за повечето услуги на банките

Предстои ново увеличение на таксите за повечето услуги на банките, след като БНБ публикува списък със средния размер на таксите, начислявани от банките за услугите по разплащателни сметки на потребители за 2023 година. Те са изчислени на база информация към 31 декември 2022 г., подадена от 18 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители, уточняват от централната банка.

От списъка на БНБ става ясно, че средният размер на таксите за 2023 година, събирани от банките са по-високи. Например за откриване на разплащателна сметка в офис на банката увеличението е с 0.66 лева от 2.52 лв. до 3.18 лв., за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката нарастването е с 0.36 лева от 3.37 лв./месечно до 3.73 лв./месечно, за внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката увеличението е с 0.33 лева от 0.87 лв. до 1.20 лв.

Това е поредното повишение на банковите такси за настоящата 2023 година. В началото на годината повечето банки увеличиха таксите предимно за услуги, които се извършват на гише в клоновете, което ще продължи и от началото на март или най-вероятно от април. Възможно е някои банки да не увеличават някои от таксите си, ако са достигнали средните нива, от препоръчителния списък на БНБ.

Вижте и

Има, обаче, и такси, които или са премахнати или са намалени: за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката с издадена дебитна карта към сметката намалението е с 0.08 лева (до 2.37 лв./мес. от 2.45 лв. на мес.), за теглене на пари в брой на каса в офис на банката до 1 000 лена намалението е с 0.14 лева (до 3.55 лв. от 3.69 лв.), за закриване на разплащателна сметка в офис, окрита до 6 месеца от датата на закриване вече няма да се плаща такса, а досега таксата е била 2.58 лева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре