Сега четете
Потребителската кошница у нас струвала 30% под средното за ЕС

Потребителската кошница у нас струвала 30% под средното за ЕС

„Потребителската кошница у нас е по-евтина с около 30% от средната за ЕС. Българинът, полякът и румънецът купуват най-евтината храна“, заяви Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия, в което членуват хипермаркетите. Той посочи, че една от причините някои стоки да струват по-малко в други страни, е, че там за храните се прилага по-нисък ДДС.

„Винаги ще има отделни стоки, които към даден момент в различни държави могат да бъдат намерени на по-ниски цени. Това не означава, че потребителската кошница у нас е по-скъпа“,  коментира Вълканов. И допълни, че има и други фактори за цените – например ако италианското сирене „Грана Падано“ в България е с левче по-скъпо отколкото за богатите швейцарци,  това може да е заради факта, че Швейцария е съседна на страната производител, а ние сме по-далече.

Експертът изтъкна, че инфлацията у нас е напълно съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. „В България инфлацията при храните е била 25% през изминалата година, а в Германия – 20%. Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци, но това е заради недостига. В Европа има огромна криза с тяхното производство. В Англия има лимити за купувачите“, посочи Вълканов.

От Сдружението за модерна търговия твърдят, че до момента работната група в Министерския съвет, която имаше за цел да провери има ли ценови аномалии у нас, не е провела нито едно заседание.

Вижте и

„След срещите, които проведохме в края на миналата година, се очакваше да се създаде работна група към Министерството на икономиката. На 4 януари получихме покана за участие в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно заседание“, разказа пред  бТВ Николай Вълканов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре