Сега четете
Папата нареди кардиналите да плащат наеми

Папата нареди кардиналите да плащат наеми

Папа Франциск реши да сложи край на привилегиите в сферата на недвижимите имоти, с каквито се ползваха досега кардиналите и високопоставените служители на Светия престол, освободени по-специално от плащане на наем. Това съобщи вчера официалният информационен сайт на Ватикана, предаде БТА, като цитира Франс прес.

Във връзка с това папско решение ръководството и отговорните кадри на Светия престол са призовани да направят „жертва“ с оглед икономическите трудности, плащайки за апартаментите си пазарни цени, посочва „Ватикан нюз“. Досега кардиналите, живеещи в апартаменти на Ватикана, бяха освободени от плащане на наем.

Решението е взето, „за да се посрещнат нарастващите ангажименти“ на Католическата църква „в особено тежък икономически контекст като днешния“. Необходимо е „всички да направят една изключителна жертва, за да бъдат отделени повече ресурси за мисията на Светия престол“, се казва в текста.

Мярката няма да се прилага за действащите договори, които ще останат в сила до изтичането им. Но „те няма да може да бъдат продължени или подновени, освен като се спазват“ новите правила и всяко изключение ще трябва да бъде одобрено директно от папата.

Ватиканът разполага с множество недвижими имоти – според оценки за милиарди евро, включително на престижни адреси в Париж, Лондон и Женева, също и с многобройни апартаменти в Рим.

Вижте и

От избирането си през 2013 г. Франциск полага усилия да сложи ред във финансите на Светия престол и същевременно се опитва да засили прозрачността във Ватикана.

През 2021 г., за да оздрави финансите на Светия престол, понесли тежък удар заради пандемията, аржентинският папа намали заплатите на кардиналите, другите висши духовници и префектите на светите конгрегации (членовете на правителството).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре