Сега четете
Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения на ценообразуването при храните в търговската мрежа

Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения на ценообразуването при храните в търговската мрежа

омисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. Това обяви служебният вицепремиер Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представят резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики, посочи председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Сред най-честите нелоялни търговски практики са:

  • Неверни анонси тип „само днес на тази цена“ или „най-ниска цена“
  • Разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата
  • Липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига
  • Несъответствия в теглото на продукти
  • Невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство

В рамките на съвместните проверки на отговорните институции БАБХ е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. НАП е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения.

С решение на премиера Гълъб Донев вчера беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. В рамките на звеното е изградена е методика за мониторинг и контрол на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

Резултатите от анализа до момента са притеснителни, коментира вицепремиерът Христо Алексиев.

Вижте и

„Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно, че ние не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим война, но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нито имаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните! Ако някой го представя като нещо такова, мога да кажа, че това не отговаря на истината“, изтъкна Алексиев.

Проверките на ценообразуването ще продължат като целта е да се превърнат в постоянен мониторинг, допълни Алексиев. Подготвят се и промени в законодателството по този въпрос.

„Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки“, каза още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре