Сега четете
Имаме вече спирка,която носи името на Джон Атанасов в София

Имаме вече спирка,която носи името на Джон Атанасов в София

Американското посолството у нас откри в София спирка на градския транспорт, на която са изобразени Джон Атанасов и щатският университет в Айова. Именно в него, заедно със своя студент Клифърд Бери, той е създал първия в света електронен цифров компютър. Автор на проекта за спирката, която се намира на ул. „Люботрън“, е художникът Петя Илиева.

Поводът за събитието е 120 години от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.

Декорацията на спирки на градския транспорт в София е последната инициатива от поредица такива (общо осем), част от проекта Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация).

„Целта е културата да бъде изнесена на улицата, да стане достъпна за хората, да има образователен ефект, както и да внесе и малко естетика в града, ако може по някакъв начин да възпитаме в нещо добро хората“, каза за БТА Петя Илиева.

Вижте и

По думите ѝ всяка страна, която участва в тези инициативи, иска да изтъкне нещо забележително. Това е 18-ата спирка с декорация на архитектурни елементи, каза Илиева и добави, че предизвикват интерес в хората. Следващата държава, която ще бъде показана по подобен начин, ще бъде Косово, а от посолството на САЩ проявяват интерес да участват в декорацията и на други спирки в София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре