Сега четете
Ученик е хванат да превозва 57 афганистанци срещу 10 000 лв.

Ученик е хванат да превозва 57 афганистанци срещу 10 000 лв.

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем 18-годишен ученик, за това, че на 28 февруари е подпомогнал 57 мъже – гражданини на Афганистан да преминат незаконно страната. Това съобщават от държавното обвинение.

С ученикът С.С. се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Младежът се съгласил и за целта на 26.02.2023 г. двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро или 3500 долара на човек.

Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с. Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти. Така те достигнали до 57 души.

На 28.02.2023 г. около 2:00 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8:00 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил ученикът. Той е неосъждан.

Вижте и

На 28.02.2023 г. с постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд – Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

В същото време в сряда откриха 26 нелегални мигранти без документи в товарното помещение на камион на магистрала „Европа” край Драгоман. Някои от мигрантите са откарани в болници. Те изглеждали видимо изтощени. Шофьорът на камиона е турски гражданин и е задържан.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре