Сега четете
Народният театър: Г-н Морфов не намери диалог със своите колеги

Народният театър: Г-н Морфов не намери диалог със своите колеги

В медиите бе разпространена позиция след уволнението на режисьора Александър Морфов, от името на Народния театър. Тя съвпрада изцяло с позицията на директора на театъра Васил Василев, но не е подписана от него.

Ето текстът й без редакция:

„През последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въпреки това в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, „Хоро“ на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте.

Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката.

Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности.

Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред.

Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“.

Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев.

Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

а съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция.

За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Вижте и

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.“

След уволнението и оставката вчера, актьори се събраха пред сградата на Народния театър вечерта, за да подкрепят Морфов и да изразят несъгласието си с действията на директора на културната институция Васил Василев.

На своеобразния протест пред театъра бяха актьори като Камен Донев, съпругата на Александър Морфов Рени Врангова, Албена Михова и др.

Актьорите изразиха желанието си отново да направят подписка в подкрепа на режисьора. Пред БНТ, актьорът Камен Донев коментира: „Тук имаме сериозен морален проблем. Проблем на ценностна система. Нека си зададем простия въпрос кой кой е? Кой е Васил Василев, какво е изиграл, какво е режисирал? Падна като мушмула отнякъде и мисли, че може да ни прави на маймуни“.

Режисьорката Лилия Абаджиева коментира също пред БНТ: „Зад маската на демокрацията някак се извършват престъпления срещу личността. Тези процеси срещу Личността, срещу Артиста, текат отдавна…“

Актьорът Валери Йорданов пък обяви в своя фейсбук профил, че на 2 март в 14:00ч. хора от гилдията в подкрепа на Александър Морфов се събират пред Министерство на културата, за да изразят позиция и несъгласие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре