Сега четете
Кьовеши разследва 16 дела за корупция в България

Кьовеши разследва 16 дела за корупция в България

Европейската прокуратура води 143 разследвания в България за измами с европейски средства. Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро. 101 от делата са започнали през 2022 г., като щетите по тях са 176,3 млн. евро. Това се вижда от годишния доклад за работата на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО), публикуван днес. Данните в доклада обхващат периода до края на м.г. Документът не цитира конкретни казуси.

16 от висящите разследвания на ЕППО в България са за корупция, показват още данните. Така страната ни се подрежда на второ място сред 22 държави, участващи в ЕППО по брой дела за корупция. Пред нас е само Италия с 19. 13 са в Хърватия, в Румъния са 12. В останалите държави са под 10, като в 8 държави изобщо няма дела за корупция с европейски средства – Австрия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Словакия и Словения.

По искане на ЕППО в България са наложени запори за 6,5 милиона евро. В съда обаче виси само едно дело на ЕППО, а за м.г. се отчита само една присъда.

Разбити по вид, сред разследванията на европейската прокуратура в България има за: измами с изплатени пари, които не са свързани с обществени поръчки – 94, обществени поръчки – 45измами с ДДС – 4, пране на пари – 3.

Вижте и

Като примери за измами, които не са свързани с обществени поръчки, от ЕППО сочат искания на евросубсидии с фалшиви декларации, подаване на документи със завишени допълнителни разходи, манипулиране на финансови отчети, за да се увеличи сумата на плащанията, разпределени по субсидии за научни изследвания; искане и получаване на двойно финансиране.

Най-много са разследванията в сектора на земеделието – 42, следват регионалното развитие с 25 и други програми на ЕС – 22.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре