Сега четете
45 арестувани при спецакцията на МВР и прокуратурата „Автоджамбази“

45 арестувани при спецакцията на МВР и прокуратурата „Автоджамбази“

До момента са задържани 45 души, а до 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, съобщиха от МВР за резултатите от спецакцията „Автоджамбази“, която стартира рано тази сутрин.

35 души са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

Около 80% от крадените у нас автомобили се разфасоват. Останалите 20 % от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно в Русия и страните от бившия СССР. Каналът работи и в момента и смятаме да го пресечем, закани се Сарафов.

„Кражбите се случват най-често през нощта, извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 30-ита човека. Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба“, посочи Сарафов.

„Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини, включително и т. нар. тип баничарки“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вижте и

Въпросните устройства не са незаконни, незаконни стават, когато се използват за престъпна дейност, уточни Сарафов. Той допълни, че и той е бил обект на кражба на автомобил преди десетина години.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. Намерени са 343 коли от откраднати 1495 през 2022.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре