Сега четете
4000 студенти са вън от общежитията си заради недовършени ремонти

4000 студенти са вън от общежитията си заради недовършени ремонти

Близо 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради започнали, но незавършени ремонти. Поради тази причина се налага да плащат в пъти по-високи квартири или да живеят временно в блокове на други университети. Това съобщава пред „Сега“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, който апелира служебният кабинет да отпусне още 10 млн. лв. за довършване на ремонтите.

Той припомни, че през 2020 г. редовното правителство отпусна 98 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. 66 млн. лева бяха разпределени между 13 държавни висши училища за реновиране на 21 общежития, а с 32 млн. лв. се увеличи капиталът на дружеството „Студентски столове и общежития“, стопанисващо 30% от общежитията в страната – отново с цел саниране. „Обществените поръчки за ремонтите стартираха, но някои бяха обжалвани във Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. Това забави ремонтите и на практика някои от тях стартираха тази и в края на миналата година. Цените обаче са в пъти по-различни от преди 2 г.“, казва Парушев. По думите му някои вузове са започнали ремонти – оправили са например 3 етажа, но строителите казват, че не могат да довършат останалите 4 етажа заради поскъпването на строителните материали. Така недовършени остават около 10 блока с над 4000 студенти.

Заради проблема от НПСС и Съвета на ректорите са се обърнали към МС, МОН и министерството на финансите с молба за допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за довършване на ремонтите. „Поради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разходите, получихме отказ“, коментира пред БНТ ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Вижте и

Парушев обясни и, че са предложили индексацията за всички строителни фирми, ремонтиращи студентските общежития, да бъде 17%, каквато е инфлацията на годишна база по данни на НСИ, а не 50%, както предлага в своя методика регионалното министерство, за да могат ремонтите да продължат във възможно най-скоро време.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре