Сега четете
Съдът в Охрид отложи делото за побоя над Пендиков

Съдът в Охрид отложи делото за побоя над Пендиков

Съдът в Охрид отложи делото за побоя над Християн Пендиков за 5 април тази година, съобщи БГНЕС.

Отлагането е по молба на защитата на обвиняемия, която поиска допълнително доказателства от Прокуратурата.

От обвинението съобщиха, че все още не е ясно кога пострадалият ще може да се яви пред съда. Пендиков в момента се намира в България.

„Ние не знаем кога ще може Пендиков да присъства, защото има медицински причини“, съобщиха още от Прокуратурата.

Председателят на съда Боян Мартиноски заяви, че срещу обвиняемия е заведено дело за побой поради омраза и нанесени тежки телесни повреди.

С припомня, че в нападението срещу Пендиков, извършено на 19 януари, участваха двама души. Основният участник Илия Спесески бе пуснат на свобода миналата седмица, след като престоя един месец в ареста. Вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам преди седмица.

Прокуратурата в града официално съобщи, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Заплахите срещу Пендиков и семейството продължават и след тежкия инцидент.

В местните медии, но и много политици, непрекъснато внушават, че става въпрос за „криминално престъпление“, което няма политически и етнически мотиви.

Вижте и

Преди два дни македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков „заради обидите, които той е нанесъл на македонците“.

След побоя Пендиков заяви, че за съжаление „в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“. „Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения – че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието“, каза Маричич и призова прокуратурата да се заеме със случая. Маричич отговаря за евроинтеграцията на РСМ в кабинета на премиера Димитър Ковачевски.

През последните месеци имаше няколко посегателства срещу българския клуб „Цар Борис III“, където Християн Пендиков е секретар. Срещу клуба имаше и стрелба с огнестрелно оръжие, но до момента няма задържани, нито пък официална информация, че органите на реда издирват извършителите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре