Сега четете
Президентът изпрати Херо Мустафа с орден „Мадарски конник“ и много похвали

Президентът изпрати Херо Мустафа с орден „Мадарски конник“ и много похвали

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа. Преди нея всички американски посланици след краха на социализма са награждавани с висшето държавно отличие орден „Стара планина“. Орденът „Мадарски конник“ е на трето място в наградната система на България, като по-високо от него стои и орден „Св.св. Кирил и Методий“, напомни БГНЕС.

Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2.

„Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правов ред. Страната ни ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет. Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството“, заяви Румен Радев.

„В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство не само в двустранен план, но и в рамките на НАТО“, коментира още президентът. Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като друг приоритетен стълб, а това е допринесло за укрепване на енергийната сигурност на целия регион.

Вижте и

Във фокуса на съвместната дейност между двете страни беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, тероризма и организираната престъпност, посочи президентът. Въпреки обективните трудности, от 2019 г. насам двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, отбеляза държавният глава и посочи, че за 2021 г. е достигнала 1,3 млрд. долара.

Сигурността на България е и сигурност на САЩ, каза от своя страна посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Тя заяви, че за нея е голяма чест да бъда удостоена с орден „Мадарски конник“ и посочи, че това е свидетелство за успешното сътрудничество между България и САЩ, както и символ на дълбокия и траен съюз между двете държави. Връзката между САЩ и България е изключително силна и важна, и нашите две държави работят в тясно сътрудничество, за да я развиват още по-силна, отбеляза посланик Мустафа, цитирана от БТА.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре