Сега четете
ЦИК се разцепи за скандалните изборни протоколи

ЦИК се разцепи за скандалните изборни протоколи

Централната избирателна комисия (ЦИК) не знае какво да прави с решението, с което столичният административен съд отхвърли скандалните образци на протокои, които „хартиеното мнозинство“ сред членовете й въведе преди седмица.

Вариантът, одобрен от комисари, избрани от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, не позволява да се отчитат поотделно гласовете от двата вида хартиени бюлетини, които ще използваме на предсрочните избори на 2 април – класическите хартиени и машинните. Това изключително много затруднява да се правят проверки дали резултатите от машинния вот са вписани коректно в протоколите.

Политически формации и неправителствени сдружения обжалваха скандалното решение на ЦИК в съда, който го отхвърли.

Днес комисарите трябваше да решат дали да обжалват съдебното постановление пред по-висока инстанция – Върховният административен съд. Зам.-шефът на ЦИК Цветозар Томов, който напусна поста говорител на ЦИК заради скандала с протоколите, предложи да не се оспорва. Комисарите, назначени от БСП и ИТН този път тихомълком преминаха в неговия лагер – изглежда не искат повече да бъдат причислявани към „хартиеното мнозинство“. Това обаче не беше достатъчно, за да се събере мнозинство зад предложението на Томов, тъй като представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха срещу него, но без да направят алтернативно предложение. Членовете на ЦИК преминаха към други теми, а казусът увисна.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре